Στο πλαίσιο ενότητας που προηγήθηκε του συνεδρίου θεσμικοί επενδυτές, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εξέτασαν τρόπους αναδιάρθρωσης του ελληνικού ιδιωτικού χρέους και μεταξύ άλλων συζήτησαν προτάσεις όπως η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για το συγκεκριμένο χρέος.
νοσηματα νευρικου συστηματος
σικ στρομ δραμα
μαθηματικα β δημοτικου επαναληψη 9-15
Μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Μητράκος είπε πως στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι φτωχά, κάτι που απέδωσε σε σημαντικά προβλήματα, τα οποία όμως πλέον αντιμετωπίστηκαν.
Ο κ. Μητράκος υπογράμμισε ότι από τα 238 δισ. ευρώ που έχει δώσει το τραπεζικό σύστημα τα 106 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Το 44,8% των δανείων δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή οκταπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την ΕΕ που βρίσκεται στο 5,4% περίπου.
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων και στις αρχές Αυγούστου του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποσαφήνισε πως οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις διαφορετικά δύσκολα θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι τα επόμενα ένα ή δύο έτη θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν δυναμικά την οικονομία», είπε σχετικά.
Όπως υπογράμμισε, 465.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή με επισφαλές στεγαστικό δάνειο, ενώ ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των δανείων (15,5 δισ. ευρώ) είναι κάτω από νομική προστασία. Το 1/3 των στεγαστικών, το ¼ των καταναλωτικών και το 3,5% των επιχειρηματικών δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου